Suru näkyy eri ihmisissä eri tavoin. Siksi yleispätevää ohjetta surevan ihmisen kohtaamiseen ei ole olemassa. Hienotunteisuus, herkkyys ja läsnäolo ovat tärkeitä, sanoilla ei välttämättä ole niin suurta merkitystä. Toisaalta niidenkin kanssa kannattaa olla melko varovainen, sillä sureva ihminen saattaa jäädä kiinni tiettyihin, hyvääkin tarkoittaviin lauseisiin.

Suruaika

Suruaika on yksilöllinen ja se riippuu surevasta henkilöstä ja tämän suhteesta vainajaan. Ennen esimerkiksi leskillä on ollut eräänlainen virallinen suruaika, jonka aikana on pitänyt kulkea mustissa vaatteissa. Nykyään ei tällaista tapaa ylläpidetä, mutta jokainen voi viettää suruaikaa niin kauan ja niillä tavoin kuin itse haluaa.

Muistaminen

Vainajan omaisia voi muistaa esimerkiksi soittamalla ja kysymällä kuulumisia, lähettämällä kukkia, tekemällä heille ruokaa tai auttamalla muissa käytännön asioissa. Voi olla että läheisensä menettänyt haluaa purkaa mieltään ystävälleen, tai sitten hän ei halua puhua lainkaan. Voi tuntua siltä, ettei osaa sanoa mitään, mikä lohduttaisi surussa, mutta silti ei kannata ainakaan jättää normaalia yhteydenottoa väliin tai vaihtaa puolta kadulla, kun sureva tulee vastaan.

Arkku on hautaustoimilain mukaan pakollinen osa hautajaisia. Ihmistä ei saa haudata maahan tai tuhkata ilman arkkua. Siunaustilaisuudessa arkku edustaa vainajaa, ja se on esillä keskeisimmällä paikalla. Siksi moni haluaa kiinnittää arkun valintaan erityistä huomiota.

Uurna tarvitaan silloin, kun vainaja tuhkataan. Usein valitaan arkun väriin ja materiaaliin sointuva uurna, ja myös uurnan valinnassa kiinnitetään huomiota siihen, että se sopii vainajan persoonaan.

Yksilöllinen arkku

Arkku kuvastaa vainajan persoonaa ja arvoja ja muistuttaa tälle tärkeistä asioista. Koska hautaustoimistojen tilat ovat usein rajalliset ja arkut melko suuria, on kätevää tutkia valikoimaa etukäteen netissä.

Tutustu arkkuihin >>

Uurnan valinta

Jos vainaja tuhkataan, tarvitaan tuhkalle myös uurna. Uurna joko haudataan tai sieltä sirotellaan tuhkat haluttuun paikkaan. Tuhka täytyy sijoittaa pysyvään paikkaan vuoden kuluessa tuhkauksesta. Uurnissa on myös paljon valinnanvaraa ja myös niissä on helppo ottaa huomioon vainajan persoona.

Tutustu uurniin >>